Traineeships, Alles wat je moet weten

Traineeships, Alles wat je moet weten

Blogpost

De tijd vliegt! Het beginnen aan de hogeschool of universiteit voelt als de dag van gisteren; nu ga je ineens afstuderen. Dat betekent dat je een aantal belangrijke beslissingen moet gaan nemen als het gaat over je toekomst. Wat wil je doen? Hoe vind je het om te werken? Heb je interesse in een traineeship of een startersfunctie? De antwoorden op deze vragen zal jouw toekomstige carrière grotendeels bepalen. Geen wonder dat velen zich overdonderd voelen!Maar wacht even, hoor ik je denken: wat is een traineeship eigenlijk? En waarom zou ik hier geïnteresseerd in zijn?Dat is precies de vraag die we hier gaan beantwoorden. Als je over jouw toekomstige opties aan het denken bent, zijn traineeships ook zeker het overwegen waard.

Traineeships in een notendop

Een traineeship is een gestructureerde functie die door een bedrijf wordt aangeboden en die een bepaalde curriculumachtige structuur volgt. Gedurende 1 of 2 jaar heb je een juniorfunctie - of heb je verschillende functies in de loop van het programma. Wat levert dat op voor de trainee? Nou, programma's waarin trainees verschillende rollen kunnen afwisselen, zijn een uitstekende kans om je te oriënteren op de eerste stappen in je carrière. Daarnaast leggen traineeships extra nadruk op leren en persoonlijke ontwikkeling, wat zowel jou als trainee als je werkgever ten goede komt. Op deze manier kunnen bedrijven je opleiden en ontwikkelen tot een professional die over de vaardigheden beschikt die nodig zijn in dat bedrijf. Voor jou als trainee is het een kans om competenties op te bouwen die waardevol zijn in je gehele carrière. Dat is een waardevolle investering, toch? Meestal werkt het programma binnen een bepaald domein. Je zult veel variaties vinden die toegankelijk zijn voor verschillende afgestudeerden; Operations, Management, Technical, Data Analytics en IT-traineeships zijn slechts enkele voorbeelden in het rijke landschap. Klinkt best goed, toch?

Wat zijn de voordelen van traineeships?

Als het je moeilijk wordt gemaakt om door te breken in een bepaald werkveld, kunnen traineeships de oplossing zijn - deze zijn namelijk een stuk toegankelijker. Maar dat is niet het enige voordeel. Hier zijn een paar belangrijke voordelen om in overweging te nemen:

  1. Begeleiding. Je bent jong en onervaren. Dat is niet erg, maar je wordt er wel door benadeeld. Gelukkig beschikken bedrijven die traineeships aanbieden over de juiste middelen om je te helpen het beste uit jezelf te halen. Daarnaast ben je niet de enige. Meestal maak je deel uit van een trainee groep met andere trainees die elkaar graag willen leren kennen en helpen.
  2. Weten hoe je moet groeien. Met traineeships is er geen onduidelijkheid. Elke stap is duidelijk. Bovendien krijg je een goed beeld van hoe het bedrijf werkt. Dus als het traineeship afloopt, weet je wat je hierna wilt en kunt gaan doen.
  3. Oriëntatie. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn na het afstuderen, kan het een beetje ontmoedigend zijn om één richting te kiezen. In een traineeship krijg je de kans om verschillende rollen binnen een bedrijf te ervaren om te ontdekken wat het beste bij je past (en ook wat niet).
  4. Leren door te oefenen. Theoretisch leren kennen we allemaal. Maar leren terwijl je werkt, verbetert de retentie en het begrip door je concrete voorbeelden van elk probleem voor te schotelen.

Wat zijn de nadelen van traineeships?

Oké, wat is het addertje onder het gras? Dat is wat je nu denkt, toch? Nou, er is geen addertje. Daarbij moeten we wel zeggen: traineeships zij niet voor iedereen weggelegd. Voor sommigen kan de stijve structuur van een traineeship claustrofobisch lijken. Ze willen op eigen houtje groeien en leren en hun carrière gaandeweg ontdekken. Daarom zijn er ook startersfuncties en andere afstudeerregelingen.Traineeships brengen ook veel verwachtingen met zich mee. Bedrijven investeren niet voor niets in mensen. Ze verwachten een rendement op hun investering. Je zult hard moeten werken, verantwoordelijkheid moeten nemen voor je ontwikkeling en je doorgaans verplichten om voor een periode na het traineeship voor een organisatie te werken.

En daarna?

Bijna altijd ben je na het traineeship een geschoolde professional met ruime ervaring. Meestal betekent dat, dat het bedrijf je een baan aanbiedt. Aan sommige traineeships zijn zelfs banen verbonden. Waar je werkt, hangt af van je voorkeur of de eisen van het bedrijf.In zeldzame gevallen kan het zijn dat je geen baan aangeboden krijgt na je traineeship. Dat is niet het einde van de wereld. Het betekent gewoon dat je niet voldoende indruk hebt gemaakt. Toch heb je de nodige vaardigheden en ervaring verworven, hierdoor heb je de vrijheid om verder te zoeken.Dus, wat denk je, is een traineeship iets voor jou? Misschien deze?

Want to stay up to date? Join our deBetastudent pool by clicking here!