Een bijbaan vinden naast je studie, waar moet je op letten?

Heb je nog tijd over voor een bijbaan naast je studie? Dan raden we het sterk aan om dit te doen. Werken tijdens je studie is erg nuttig als je bijvoorbeeld je cv wilt sterker maken voordat je uiteindelijk gaat solliciteren voor je fulltime baan. Het vinden van een bijbaan naast je studie die bij je past kan lastig zijn. In dit artikel geven we je tips over het vinden van de perfecte bijbaan en over de best betaalde bijbanen als student. 

De beste studenten bijbaan voor jou

Als je gaat zoeken naar een bijbaan naast je studie is het belangrijk om van tevoren vast te stellen wat jij hebt te bieden aan het bedrijf en wat je terug verwacht. Denk hierbij aan het aantal uren wat jij per week kan werken, de studie die je doet en wat je hiervan kan meebrengen naar het bedrijf. Voor een werkstudentschap vragen ze meestal meer dan 16 uur per week beschikbaar te zijn. Een werkstudentschap is een zeer goed opstapje om een bedrijf waar je eventueel later zou willen werken beter te leren kennen, of om ervaring op te doen binnen een sector die je interessant vindt. Als je graag iets in je studierichting zou willen doen, maar nog niet als echte werkstudent aan de slag wilt, omdat je bijvoorbeeld nog in je bachelor zit, zou je wel ondersteunende taken binnen een bedrijf kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan de klantenservice, administratie of assisterende taken. Er zijn natuurlijk veel verschillende bedrijven waar je als student aan de slag kunt. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk dat je je goed oriënteert. In welke sector zou je willen werken en welk bedrijf pas jij als persoon goed bij. Meestal zie je aan het bedrijfsprofiel al snel of iets een match is. Als dit niet zo is, kun je aan de vacatures zien wat het bedrijf zoekt in een student en of jij hier aan voldoet. Door het jaar heen komen er steeds verschillende vacatures voor studenten online, dus houdt onze site in de gaten als je op zoek bent naar een bijbaan naast je studie. 

Bijbaan naast studie: Bestuursjaar

Wil je graag aan je cv werken tijdens je studie, dan is een bestuursjaar een goede optie. Tijdens een bestuursjaar zul je aan het roer staan van een vereniging of bedrijf. Je ontwikkelt skills die je later veel zult gebruiken tijdens je werk. Denkt hierbij aan acquisitie lopen, analytics en marketing. Je zult leren ondernemen en een echte leiderschapspositie aannemen waarbij je het bedrijf of de vereniging naar een hoger niveau tilt. Voor je netwerk is een bestuursjaar ook heel erg nuttig. Je zult verschillende bedrijven en mensen leren kennen waarmee andere studenten nog niet mee in contact staan. Als je later naar een vaste baan gaat zoeken kan dit erg in je voordeel werken. Werken tijdens je studie kan erg zwaar zijn. Wat een bestuursjaar uniek maakt is dat je het samen doet met alleen maar studenten Dit resulteert vaak in maandelijkse activiteiten en borrels, erg gezellig dus! In sommige gevallen, zoals bij deBetaStudent, krijg je tijdens je bestuursjaar gewoon een salaris en is het dus een van de beste bijbanen als student. Je wordt immers uitbetaald terwijl je jezelf ontwikkelt! Als je interesse hebt in een bestuursjaar bij deBetaStudent, check dan deze pagina voor meer informatie!

Bijbaan naast studie: het sollicitatieproces

Voordat je aan de slag kunt bij een bedrijf zul je eerst door een sollicitatie proces heen moeten. Bereid je hierop goed voor. Vantevoren zul je meestal een CV en motivatiebrief moeten inleveren. Zorg dat je duidelijk je (werk)ervaringen en diploma’s op je CV vermeldt, zij willen graag je ervaringen zoals bijvoorbeeld een bestuursjaar zien. In je motivatiebrief zul je vertellen waarom jij de geschikte persoon bent voor de baan. Lees je goed in, in de vacature zodat je precies weet welke skills het bedrijf graag zou willen zien en je daarop kunt inspelen. Als je op gesprek wordt uitgenodigd zul je vragen worden gesteld over jezelf om te kijken of jij een match bent voor de baan, maar ook voor het bedrijf. Bereid dus van tevoren al wat mogelijke vragen voor, zoals 3 kwaliteiten en 3 verbeterpunten die jij hebt. 

Start nu met zoeken van een bijbaan naast je studie!

De beste bijbaan naast je studie vinden kan tijd kosten. Begin dus zo snel mogelijk met zoeken. Stel voor jezelf duidelijk op wat je zou willen bereiken met de baan en wat voor soort werk je zou willen verrichten. Werken naast je opleiding kan zwaar zijn, dus zoek een baan waar, naast dat je veel leert, je het ook leuk kunt hebben. Bekijk onze vacatures voor de beste bijbanen voor studenten!