Optiver – Van Trading Analyst tot Trader

We zijn in gesprek gegaan met Bob Muijs, hij begon als trading analist bij Optiver en is hier nu fulltime trader. Zijn interesse in financiële markten, in combinatie met de energie die hij kreeg van werken op de beursvloer, zorgde ervoor dat hij verslaafd raakte aan traden. Hij heeft een Master in Quantitative Finance en een Bachelor in Econometrie en Economie behaald op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wat vind je zo leuk aan je werk?
Ik geniet er enorm van hoe je constant kleine puzzels moet oplossen, vaak onder tijdsdruk, met de mensen om je heen. Als market maker zijn de traders ook betrokken bij het verbeteren van onze tradingslogica en de algoritmen, wanneer de tijd het toelaat, wat voor een mooie balans zorgt. Daarbovenop komt de opwinding van wat de dag zou kunnen brengen met betrekking tot nieuws en marktstroom.

Hoe ben je begonnen met traden en wat heeft je naar deze carrière geleid?
Mijn interesse in financiële markten was een van de redenen waarom ik Econometrie ging studeren, maar om eerlijk te zijn overwoog ik niet echt een baan in trading totdat ik deelnam aan een wervingsevenement van Optiver. Ik was gastheer van Optiver toen ik voor de faculteitsvereniging werkte tijdens de Econometrische Carrièredagen in Rotterdam in 2014. Ik deed mee aan een case study en genoot erg van de concurrentiekracht ervan en vooral het market making spel. Kort daarna solliciteerde ik naar de functie Trading Assistant.

Hoe heeft de rol van Trading Assistant je geholpen in je huidige carrière?
Het heeft me geholpen een solide vaardigheid te ontwikkelen in programmeren in Python, Excel VBA en PostgreSQL en in data-analyse. Afgezien van vaardigheid, en misschien nog belangrijker, heeft het bijgedragen aan het ontwikkelen van interesse in wat er op de markten en op het handelskantoor gebeurt – om vragen te stellen wanneer dingen onduidelijk zijn en om andere mensen uit te dagen, ook al lopen ze misschien heel ver op jou qua kennis en ervaring.

Wat vind je het leukste aan werken bij Optiver?
Optiver was de eerste plaats waar ik echt constant mijn best moest doen om bij te blijven. Omdat ik hier nu ben, vind ik het geweldig hoe gepassioneerd iedereen is over wat ze doen, en daarnaast is iedereen altijd bereid om een ander te helpen. Elke dag word je door de mensen om je heen, op een zeer directe maar constructieve manier, gemotiveerd om je te verbeteren. Deze collaboratieve, snelle sfeer is iets waar ik enorm van geniet.

Elke dag word je gedreven om te verbeteren door de mensen om je heen op een zeer directe maar constructieve manier

Wat maakt jou goed in je werk?
Ik heb nu bijna anderhalf jaar in het Braziliaanse team gewerkt en de mensen om me heen herinneren me er continue aan dat ik nog veel moet leren. Dat gezegd hebbende, de vaardigheden die je als Trading Assistant hebt opgedaan, dragen zeker bij aan de tradingsanalyse en projecten waar je aan werkt wanneer de handel rustig is. Bovendien denk ik dat ik kritisch en proactief ben bij alle incrementele verbeteringen die volgens mij kunnen worden aangebracht. Voor ons als bedrijf is het belangrijk om deze kleine veranderingen constant na te streven; samen helpen ze ons om voorop te blijven in een ongelooflijk competitief en snel veranderend landschap.

Waarom zou je de rol van Trading Assistant aanraden?
Het is een geweldige manier om kennis te maken met de extreem energieke sfeer op de werkvloer en om te proeven van het probleemoplossende karakter van dit werk. Je zit midden in alle actie, wat inhoudt dat je ook de kans krijgt veel te leren van de traders in je buurt als je een carrière als trader ambieert. Tot slot is Optiver vrij flexibel in het indelen van je werktijden, hierdoor kan het goed aansluiten op je studie.

Waarom zou iemand een carrière in trading moeten overwegen?
Het zeer competitieve karakter van de industrie en de constante drang naar verbeteringen maken dit werk erg uitdagend. Je hebt regelmatig intense en drukke dagen, maar dat zijn ook de spannendste dagen. Doorgaans voel je aan het einde van dit soort periodes dat je veel hebt bereikt omdat je er veel energie en tijd in hebt gestoken.

Ben je geïnteresseerd om je carrière voort te zetten op een van de meest dynamische en opwindende handelskantoren in Europa?

Gelieve ons een CV en motivatiebrief in het Engels te sturen. Sollicitaties zonder motivatiebrief worden niet in behandeling genomen. Wanneer wij denken dat er een potentiële match is, hoor je eerder van ons dan je verwacht. Neem bij vragen gerust contact op met het recruitment team via +31 (0) 20 708 70 00 of recruitment@optiver.com.

Let op: als je vanuit je aanmelding wordt geselecteerd om door te gaan naar de volgende ronde, dien je een online assessment te maken.

Houd er rekening mee dat we geen hulp nodig hebben van derden, inclusief agentschappen, bij de werving van deze functie.

Meer informatie over hoe Optiver Europe jouw persoonsgegevens verwerkt, vind je in ons Privacybeleid.