Independent Recruiters - Sollicitatie tips

Independent Recruiters - Sollicitatie tips

To stand out with your CV: highlight key info, relevant experience, and keep it clear and concise.​⬤

Het is tijd om te solliciteren, dit kan voor je bijbaan, werkstudentschap, stage of zelfs wel je eerste baan zijn. De eerste stap hierin is het maken van je CV, want hoe zorg je nou dat je tussen al die andere CV'ss weet op te vallen?Het doel van jouw CV is om overzichtelijk weer te geven welke ervaring jij al meebrengt, maar ook welke kant je op wilt. De kunst is om je continue af te vragen of de informatie op jouw CV voor de ander net zo duidelijk is als voor jou, maar ook de relevantie van de informatie is belangrijk. Uiteindelijk krijgt de inhoud van jouw CV je aan tafel bij de eventuele nieuwe baan!Wat praktische tips voor jouw CV:

  1. Het belangrijkste bovenaan. Als starter is de opbouw van je CV nog net even anders, jouw opleiding is nu namelijk nog het allerbelangrijkst! Zowel opleiding als werkervaring zet je niet in chronologische volgorde maar recent als eerste.
  2. Benoem relevante werkervaring of stages. Wanneer je werkervaring of stages benoemt, is het belangrijk ook een functieomschrijving te geven zodat de Recruiter/HR op de hoogte is van jouw uitgevoerde taken. De beste manier om dit op te schrijven is in bullet points, hierdoor blijft jouw CV overzichtelijk.
  3. Benoem nevenactiviteiten. Wanneer je als starter de arbeidsmarkt betreedt is het logisch dat je nog niet bergen aan ervaring meebrengt, om je toch te kunnen onderscheiden is het belangrijk op je CV te zetten welke activiteiten je naast je studie hebt gedaan. Of dit nou bij de studenten- of studievereniging is, vrijwilligers werk of buitenland ervaring is maakt niet uit.
  4. Lay-out. Naast dat je wilt opvallen met je CV, wil je ook dat je informatie op een prettige en overzichtelijke manier leesbaar is. Dit omdat een Recruiter gemiddeld maar 7 seconden naar een CV kijkt. Wanneer je start met je carrière is het fijn als alles nog op A4 pagina past (en maximaal 2), hierdoor moet je creatief met de ruimte omgaan. Wanneer je google gebruikt voor CV-templates zie je hier al gauw handige manieren voor. Daarnaast is een foto ook een goede manier om op te vallen. Zorg dat de foto voor een rustige achtergrond gemaakt wordt, representatief gekleed en een lach doet het altijd goed! Verder is een profielzin iets wat Recruiters graag terugzien op een CV, hierin benoem je kort wie je bent, wat je kan en wat je graag wilt.

Naast een CV wordt LinkedIn ook veel gebruikt door Recruiters, zorg dat je hier dezelfde informatie deelt als op jouw CV. Daarnaast kun je tijdens je studie al een behoorlijk netwerk opbouwen, maak hier gebruik van!De tweede stap is een eventueel gesprek bij de potentiëe werkgever. Hier is het natuurlijk belangrijk dat je goed voorbereid bent. Maar hoe pak je dit aan?Wat praktische tips ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek:

  1. Het inlezen in het bedrijf. Zorg dat je de nodige informatie hebt opgezocht over het bedrijf en actueel nieuws maar ook al vragen kunt stellen als je daar aan tafel zit.
  2. Kritisch kijken naar jouw CV. Weet waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Bijvoorbeeld qua studie, scriptie of betreft nevenactiviteiten. Daarnaast jouw sterke punten of eventuele verbeterpunten, en waarom je deze baan/richting op wilt.
  3. Zorg dat je er netjes en representatief uitziet, maar zorg wel dat je inleest in hoe het bedrijf zich kleed. Dit kun je doen door foto'ss op de website. Wanneer dit vrij formeel is, is het vaak gewenst dat je in pak gaat. Mocht dit er business casual uit zien hoef je niet volledig in pak en is vaak een overhemd/blouse en een blazer/colbert voldoende!
  4. Eerste indruk. Een eerste indruk kun je maar een keer maken, zorg dat je op tijd komt maar geef ook een stevige handdruk bij binnenkomst. Ook oogcontact en een vriendelijke glimlach zijn essentieel voor een goede indruk!

In deze bijzondere tijd vinden er veel sollicitatiegesprekken online plaats, hier is het wat lastiger om professioneel over te komen. Het is goed om over het volgende na te denken:

  1. Zorg voor een neutrale achtergrond. Denk bijvoorbeeld aan een witte muur, maar zorg ook dat er voldoende licht is. Het licht moet niet van achter komen want dan zal jouw gesprekspartner jou niet goed zien.
  2. Sollicitatiekleding. Ondanks dat je niet de deur uit hoeft, is het wel belangrijk dat je er representatief bij zit. Zorg er daarom voor dat je net zo gekleed bent zoals je normaal gesproken de deur uit zou gaan voor een sollicitatiegesprek.
  3. Ruimte. Zorg dat je in een ruimte zit waar je niet gestoord kunt worden, en vraag eventueel je huisgenoten of zij er rekening mee kunnen houden. Zo kun je op het gesprek blijven focussen en word je niet afgeleid!
  4. Ondanks dat oogcontact lastig is door de camera, is het belangrijk dat je naar het scherm kijkt. Wanneer je langs je scherm kijkt lijkt het voor je gesprekspartner of je wellicht niet luistert of dat de informatie niet aankomt. Natuurlijk kun je wel nog dingen opschrijven!

Wil je jouw CV een keer laten checken, wil je wat vragen stellen over hoe je jouw CV kunt verbeteren of wil je tips betreft een sollicitatiegesprek? Dat kan! Vanuit Independent Recruiters helpt Recruitment Consultant Anouk je hier graag mee, je kunt haar een mail sturen via a.vlemmix@independentrecruiters.nl of bellen via 06 51 49 03 21.

Want to stay up to date? Join our deBetastudent pool by clicking here!