Jezelf ontwikkelen tot een veelzijdige Data Science Professional bij Vlammrs

Nog niet heel lang geleden werd Vlammrs als initiatief van Ormit Talent en ORTEC opgericht. Net of bijna afgestudeerden kunnen bij Vlammrs terecht om door te groeien tot een volwaardige data professional. In deze blog zoomen we in op het Young Data Science Ontwikkelprogramma en spreken we Mick over zijn ervaringen!

Het ontwikkelprogramma biedt ambitieuze data-talenten een vrij unieke kans. Dat komt enerzijds door het enorme netwerk van Vlammrs en anderzijds door de uitgebreide coaching die de trainees krijgen. Hetgeen wat Vlammrs daarnaast onderscheidt van andere programma’s en traineeships is dat je via het netwerk van Vlammrs bij verschillende organisaties aan uitdagende opdrachten kunt werken. Een goede manier om erachter te komen of een grote bank of bijvoorbeeld een (semi-)publieke organisatie je beter ligt. De gemene deler zit hem in de bergen data kapitaal en het feit dat jij een professional wordt die daar veel mee kan!

Dan het programma zelf: dat bestaat uit 26 maanden met verschillende leerdoelen en thema’s. In de eerste twee leerjaren ligt de focus op wat een data science carrière precies inhoudt. In het daaropvolgende leerjaar krijgt een trainee de ruimte om een eigen pad te ontwikkelen. De fieldmanager heeft één keer per maand een uitvoerig evaluatiegesprek met trainees waarin gereflecteerd wordt op het eigen handelen. Want het is die feedback-loop die je nu klaarstoomt voor het senior level later! Mick, een huidige trainee die we spraken, is het daar helemaal mee eens. Naar zijn mening kunnen trainees op deze manier goed ontdekken welke richting zij op willen, waar ze goed in zijn en waar zij beter in kunnen worden. Dankzij het kennismaken met meerdere bedrijven heeft hij een beter beeld gekregen van welke omgeving het beste bij hem past.

Momenteel is Mick onderdeel van een langdurig project bij een grote Nederlandse bank. Hij is daar begonnen als B.I. developer, de focus lag op dashboards en transactiemonitoring. Daarna heeft hij als data consultant aan een implementatie- en integratie project gewerkt. Tegenwoordig is Mick Compliance Data and Intelligence Officer. Hiervoor doet hij analyses op het gebied van anti witwassen en hij doet thematisch onderzoek naar account and terrorism financing and sanctions. 

Mick: “Bij sanctions kan je denken aan handel embargo’s. Ook kan je denken aan verdachte transacties naar verdachte plekken of plekken waar aan een nucleair project wordt gewerkt. Dat wordt in de gaten gehouden en daar doen wij thematisch onderzoek naar.”

Naast de groei die je kunt doormaken bij je werkplek, blijft jouw skill-set binnen Vlammrs ook een work in progress. Het hebben van passende competenties is fijn, en Vlammrs richt zich op het kneedbare van een persoon. Zo ga je dieper in op een combinatie van soft- and hard skills, aangeboden door Ormit Talent en ORTEC. Word vloeiend in Python en verdiep je in complexe machine learning modellen en visualisatie methodes. Houd je ook bezig met hoe je een data project leidt of hoe data op een juiste manier gevisualiseerd wordt.

Daarnaast organiseert Vlammrs projectdagen en hackathons. Trainees besteden dan 48 uur aan een bepaalde challenge en krijgen ook de mogelijkheid om mee te denken over thema’s en vormgeving van de projectdagen. Het gaat meestal om een sociaal thema gecombineerd met een data component. Zo was de laatste hackathon gebaseerd op de huidige woningmarkt. Hierbij hebben de Vlammrs gekeken naar wat goede voorspellers zijn voor de hoogte van woningprijzen. Dat is op dit moment natuurlijk een super relevant thema! Buiten werktijd wordt er ook van alles georganiseerd. Van après ski bingo’s tot een kwartaalmeeting in de dierentuin. Er heeft een zeiltrip plaatsgevonden en ieder jaar gaan zij op wintersport.

Spreekt het Young Data Science Ontwikkelprogramma jou aan en zou je wel wat meer willen weten? Deze maand staat in het teken van de Hot Coffee, drink er (digitaal) eentje met Wendy! Check https://www.debetastudent.nl/event/hot-coffee-vlammrs/