De voordelen van een bestuursjaar

De overgang van het studentenleven naar het werkende leven kan soms als groot aanvoelen. Veel studenten missen praktijkervaring en willen deze graag eerst opdoen tijdens hun studie. Een bestuursjaar is hiervoor de perfecte oplossing en biedt studenten de kans om verschillende kwaliteiten toe te passen in de praktijk en te ervaren hoe het is om de leiding te hebben over een studentenvereniging of organisatie. Een bestuursjaar is daarom heel leerzaam en daarnaast blijkt uit onderzoek dat het een voorsprong geeft op je CV. Lees hieronder waarom jij een bestuursjaar zeker moet overwegen!

Hoe ziet een bestuursjaar er uit? 

Als student kun je een bestuursjaar doen bij veel verschillende verenigingen en organisaties. Denk bijvoorbeeld aan een studentenvereniging, een studievereniging of andere organisaties gericht op studenten. Een bestuursjaar kan zowel fulltime als parttime zijn. In het eerste geval is het moeilijk om te combineren met studeren, dus is het gebruikelijk om hier een tussenjaar voor te nemen. In het geval van een parttime bestuursjaar kan dit vaak wel naast een het volgen van een studie gedaan worden. Of je een vergoeding/salaris krijgt tijdens een bestuursjaar verschilt ook heel erg, maar in principe doe je het echt voor de ervaring en niet voor het geld. 

De inhoud van het bestuursjaar is natuurlijk erg afhankelijk van de organisatie waar jij dit bij doet. In de meeste gevallen zijn er vaste functies en taken, zoals een voorzitter, secretaris, penningmeester, interne zaken en externe zaken. De voorzitter is verantwoordelijk voor het toezicht houden op de rest van de bestuursleden en zal ook vaak degene zijn die de knopen moet doorhakken als dit nodig is. Als eindverantwoordelijke is het belangrijk dat de voorzitter op de hoogte is van alles en is hij/zij ook vaak het aanspreekpunt voor andere partijen. De secretaris is vaak verantwoordelijk voor alle administratieve taken en het notuleren tijdens vergaderingen.

De penningmeester gaat over de financiële zaken en is dus verantwoordelijk voor het opstellen en bijhouden van alle budgetten. De interne zaken houdt zich bezig met de leden van de vereniging en bijvoorbeeld het vormen van commissies en het recruiten van nieuwe (bestuurs)leden. De externe zaken gaan over de acquisitie en het opzetten van samenwerkingen met externe partijen. Daarnaast komen er vaak ook nog andere dingen bij kijken, bijvoorbeeld de marketing, het coördineren van commissies en andere operationele taken. 

De voordelen van een bestuursjaar

Tijdens een bestuursjaar zal je veel kwaliteiten ontwikkelen die zeker van pas komen tijdens je werk. Je staat aan het roer van een vereniging of bedrijf en ontwikkelt hierdoor uiteraard leiderschapservaring en een gevoel van verantwoordelijkheid. Omdat je zo nauw moet samenwerken en daarnaast ook vaak zult vergaderen en presenteren, verbeter je jouw communicatieve vaardigheden en samenwerking skills. Omdat je uiteraard ook veel in contact bent met leden en bedrijven, verbreed je je netwerk en is het daarnaast ook heel erg gezellig. Een bestuursjaar helpt bij het uitzoeken van jouw kwaliteiten en interesses, omdat je ervaring opdoet in de praktijk en veel verschillende functies en sectoren voorbij zult zien komen. Gezien al deze voordelen, is het dan ook niet gek dat een bestuursjaar erg goed staat op je CV en dus zeker een voordeel geeft wanneer je later gaat solliciteren. 

Een bestuursjaar is niet alleen heel erg leerzaam en goed voor je CV, maar wat het ook uniek maakt is dat je het samen doet met alleen maar studenten. Dit resulteert vaak in regelmatige activiteiten en borrels, erg gezellig dus! Een bestuursjaar combineert dus het studentenleven met het werkende leven en is een perfecte oplossing voor studenten die graag eerst ervaring op willen doen voordat ze echt voor een serieuze baan willen gaan solliciteren. 

Een bestuursjaar bij deBetaStudent

Tijdens een parttime bestuursjaar bij deBetaStudent ben je samen met andere gemotiveerde studenten verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hét platform dat bètastudenten en het bedrijfsleven met elkaar verbindt. Je zult deBetaStudent als eigen onderneming leiden en er zijn meerdere uitdagende verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Maar wat het vooral zo leuk maakt, is dat je alle vrijheid krijgt om jouw eigen ideeën voor deBetaStudent uit te voeren. Dit allemaal vanuit een kantoor tussen allerlei start-ups op de VU Amsterdam, met wekelijkse borrels en een maandelijkse activiteit. Het is geen vereiste om in Amsterdam te wonen, we hebben namelijk ook bestuursleden uit andere steden. En als kers op de taart: je krijgt een deel van de winst van het bedrijf uitbetaald! 

Het huidige team bestaat uit 6 gemotiveerde studenten die al ervaring hebben met commissies of een bestuursjaar. Hierdoor hebben wij een team dat elkaar aanvult en samen deBetaStudent naar een hoger niveau wilt tillen. Een parttime bestuursjaar is goed te combineren naast jouw studie en kost ongeveer 8-12 uur per week. Nederlands spreken is een vereiste. 

Wij hebben geen vaste functies, maar houden ons allemaal bezig met bepaalde taken. Deze verdelen wij aan de hand van ieders interesses en voorkeuren, en kunnen altijd ook weer gewisseld worden. De taken zijn bijvoorbeeld het lopen van acquisitie, het onderhouden van de website, het analyseren van onze statistieken, het creëren van content en andere promotiematerialen, het bijhouden van de financiën en nog veel meer. 

Heb jij interesse in een bestuursjaar bij deBetaStudent? Lees dan hier meer of bekijk hier de vacature! Solliciteren kan het hele jaar door.