Wat kan deBetaStudent voor jou betekenen?

Het is nog niet heel lang geleden dat Kevin Biguet zijn inmiddels geperfectioneerde pitch aan Sietse van den Elzen en Felix van Berkenstijn pitchte. Inmiddels is deBetaStudent een feit. De start-up werd eind 2020 in het leven geroepen. Hoe is dit precies tot stand gekomen en waar gaat deBetaStudent heen?

Ontmoetingen

Kevin Biguet, Sietse van Elzen en Felix van Berkestijn vormen de Eerste generatie van deBetaStudent. De ontmoetingen tussen de drie zijn allemaal studie gerelateerd. Alle drie glunderen bij de vraag hoe het allemaal is begonnen. Kevin en Sietse studeerden allebei economie in Groningen. In eerste instantie kwamen de twee elkaar enkel tegen op studie. Samenwerken in dezelfde werkgroepen en projectgroepen, daarna gezellig een biertje drinken en verder praten resulteerde in een solide vriendschap en uiteindelijk zelfs in een samenwerking bij deBetaStudent. Kevin en Felix hebben elkaar ook in Groningen ontmoet. De twee vertellen over hoe dat ongeveer is gegaan. Maar hoe ging dat nou precies? Daar lijken de twee inmiddels huisgenoten het niet over eens te zijn. Wel staat buiten kijf dat de ontmoeting plaatsvond op een borrel van Lugus, de studievereniging van Kevin. Op daaropvolgende borrels raken de twee meer aan de praat en ook Felix en Kevin belanden in dezelfde werkgroep.

De Pitch van Kevin

Kevin werkte in Groningen bij een ingenieursbureau. Kevin werd door hen ingezet als student voor een project bij een steenkoolcentrale in de Eemshaven. Op een gegeven moment ging Kevin dat werk combineren met een sales taak. Daar kwam telefonische acquisitie bij kijken. Kevin heeft dit enige tijd gedaan, maar het was zijn plan om in Amsterdam Econometrie te gaan studeren. Toen de verhuizing van Groningen naar Amsterdam een feit was, wilde hij zijn werk eigenlijk in Amsterdam doorzetten. Dus besloot Kevin om het zelf te proberen. Aangezien ze zelf econometrie zouden gaan studeren, bedachten Kevin en Sietse dat de econometrie student een goed startpunt zou zijn.

DeJongeEconometrist

In eerste instantie was het idee om econometrie studenten aan stages, werkstudentschappen en uiteindelijk eventueel ook aan banen te helpen. DeBetaStudent begon om die reden als DeJongeEconometrist. Ironisch was dat de allereerste gedetacheerde student geen econometrie studeerde, maar Communicatie- en informatiewetenschappen. Al redelijk snel kwam het team tot de ontdekking dat het zonde was om zich alleen op econometrie studenten te focussen. Mede dankzij de Communicatie- en informatiewetenschappen student. Hij had immers aangegeven, en bewezen, dat het platform veel breder was dan slechts voor econometristen. Na verloop van tijd werden meer studenten gedetacheerd. De vraag naar andere disciplines bleek groter dan verwacht. Om de andere disciplines ook ruimte te bieden, werd de transformatie naar deBetaStudent in gang gezet.

DeBetaStudent

Gedurende de overgangsperiode van deJongeEconometrist naar deBetaStudent deed Felix van Berkestijn zijn intrede. Felix had al plannen om van Groningen naar Amsterdam te verhuizen. De timing van Felix kon niet beter, want Sietse was inmiddels aan het sollicitatie proces begonnen. Met een fulltime baan had Sietse vanzelfsprekend minder tijd over om te besteden aan deBetaStudent.

Wat biedt deBetaStudent

Wij bieden studenten een vette opportunity naast hun studie. Dat kan een werkstudentschap zijn of een project waarmee studenten niet alleen iets bijverdienen, maar ook veel ervaring opdoen. Wij bieden inhoudelijke projecten waarbij de student eigen kennis vanuit eigen discipline gebruikt. Voor studenten die al richting afstuderen gaan, kunnen wij ook nog iets betekenen. Deze studenten kunnen bij ons terecht voor afstudeerstages en fulltime functies om de eerste stap naar het echte leven te maken. De studenten die hier behoefte aan hebben kunnen zich inschrijven in onze pool. Via de pool worden de studenten op de hoogte gehouden van alles wat wij te bieden hebben. Daarnaast streven wij ernaar om met de studenten te communiceren. Hierdoor krijgen wij een beter beeld van waar de student behoefte aan heeft en kunnen we samen bedenken wat de beste volgende stap is. Wij zijn immers zelf student of student geweest, dus wij helpen vanuit onze eigen ervaring met de middelen en kansen die wij hebben. Kevin, Sietse en Felix zien deBetaStudent als een brug tussen studententijd en bedrijfsleven. Dit beeld is ontstaan door de observatie dat de meeste studenten heel veel tijd hebben. Hoe studenten deze tijd spenderen is geheel aan hen. Maar een grote hoeveelheid tijd heeft veel waarde. Studenten kunnen overwegen om die tijd anders te gebruiken. Het is volgens Kevin niet het geval dat een student pas na het behalen van een diploma iets kan betekenen. Studenten zijn tijdens hun opleiding al van enorme waarde. De student is al slim voordat hij of zij de arbeidsmarkt betreed. Waarom deze ontzettend grote groep, die hier en daar wat tijd over heeft, dan niet nu al inzetten voor projecten of in het bedrijfsleven? Hier zitten volgens Kevin twee grote voordelen aan. Extra uren worden bruikbaar gemaakt en de transitie naar het bedrijfsleven wordt versoepeld. Daarbij wordt de communicatie tussen studenten en bedrijven in een vroeg stadium opgezet.

De Toekomst van deBetaStudent

Het liefst zouden Kevin, Sietse en Felix zien dat de core van hetgeen wat ze nu hebben opgebouwd over vijf of tien jaar heel sterk is. Ze streven ernaar dat studenten op de website van deBetaStudent antwoorden op al hun vragen kunnen vinden. Een toekomststreven dat in de nabije toekomst al bereikt kan worden is: meer initiatieven opzetten waar uren van studenten voor ingezet kunnen worden. Over dit laatste hebben de drie al gebrainstormd. In de vorm van een prijsvraag studenten laten nadenken over problemen waar gemeenten voor staan lijkt een uitkomst die voor iedereen interessant zou kunnen zijn. Conclusie: Vette initiatieven opzetten met als sterke basis een website waar studenten vacatures en overige relevante informatie kunnen vinden.