Waarom jij wilt solliciteren voor een werkstudent functie

Wil jij werkervaring opdoen als student? Dan raden we het sterk aan om een werkstudent te worden. Studeren en werken tegelijk is erg nuttig als je bijvoorbeeld je cv wilt sterker maken voordat je uiteindelijk gaat solliciteren voor je fulltime baan. Voordelen werkstudent zijn bijvoorbeeld: relevante werkervaring, goed salaris en vaak is het erg leerzaam, maar het combineren van studie en werk kan ook lastig en een grote tijdsinvestering zijn. In dit artikel geven we je tips over het vinden van de perfecte werkstudentschap.

Werkervaring opdoen als werkstudent

Als je gaat zoeken naar een bijbaan naast je studie is het belangrijk om van tevoren vast te stellen wat jij hebt te bieden aan het bedrijf en wat je terug verwacht. Denk hierbij aan het aantal uren wat jij per week kan werken, de studie die je doet en wat je hiervan kan meebrengen naar het bedrijf. Voor een werkstudentschap vragen ze meestal meer dan 16 uur per week beschikbaar te zijn. Een werkstudentschap is een zeer goed opstapje om een bedrijf waar je eventueel later zou willen werken beter te leren kennen, of om ervaring op te doen binnen een sector die je interessant vindt. Als werkstudent data maak je zo ook kennis met verschillende interessante techbedrijven en leer je werken met nieuwe technologieën.  Als je graag iets in je studierichting zou willen doen, maar nog niet als echte werkstudent aan de slag wilt, omdat je bijvoorbeeld nog in je bachelor zit, zou je wel ondersteunende taken binnen een bedrijf kunnen uitvoeren. Als werkstudent rechten of werkstudent juridisch kun je bijvoorbeeld ook denken aan de administratie of assisterende taken. Er zijn natuurlijk veel verschillende bedrijven waar je als student aan de slag kunt. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk dat je je goed oriënteert. In welke sector zou je willen werken en welk bedrijf pas jij als persoon goed bij. Meestal zie je aan het bedrijfsprofiel al snel of iets een match is. Als dit niet zo is, kun je aan de vacatures zien wat het bedrijf zoekt in een student en of jij hier aan voldoet. Wil je werkervaring opdoen als student, houd dan onze vacatures in de gaten voor de ideale bijbaan naast je studie. Heb je wat hulp nodig met het vinden van jouw ideale werkstudentschap? Meld je dan aan bij onze Studenten Pool, dan zullen we je helpen in deze zoektocht.

Bestuursjaar

Wil je graag aan je cv bouwen tijdens je studie, dan is werkervaring opdoen als student een goed plan. Tijdens een bestuursjaar zul je aan het roer staan van een vereniging of bedrijf. Je ontwikkelt skills die je later veel zult gebruiken tijdens je werk. Denkt hierbij aan acquisitie lopen, analytics en marketing. Je zult leren ondernemen en een echte leiderschapspositie aannemen waarbij je het bedrijf of de vereniging naar een hoger niveau tilt. Voor je netwerk is een bestuursjaar ook heel erg nuttig. Je zult verschillende bedrijven en mensen leren kennen waarmee andere studenten nog niet mee in contact staan. Als je later naar een vaste baan gaat zoeken kan dit erg in je voordeel werken. Studeren en werken tegelijk kan erg zwaar zijn, maar wat een bestuursjaar uniek maakt is dat je het samen doet met alleen maar studenten. Dit resulteert vaak in maandelijkse activiteiten en borrels, erg gezellig dus! In sommige gevallen, zoals bij deBetaStudent, krijg je tijdens je bestuursjaar gewoon een salaris en is het dus een van de beste manieren voor werkervaring opdoen als student. Je wordt immers uitbetaalt tijdens dat je jezelf ontwikkelt! Als je interesse hebt in een bestuursjaar bij deBetaStudent, check dan deze pagina voor meer informatie!

Het sollicitatieproces als werkstudent

Voordat je studie en werk kan combineren zul je eerst door een sollicitatie proces heen moeten. Bereid je hierop goed voor. Vantevoren zul je meestal een CV en motivatiebrief moeten inleveren. Zorg dat je duidelijk je (werk)ervaringen en diploma’s op je CV vermeldt. Vooral voor de werkstudent rechten en werkstudent juridisch zien recruiters graag ervaringen zoals commissiewerk of een bestuursjaar. Voor werkstudent data zal daarbij het delen van bijvoorbeeld je kennis van programmeertalen ook nuttig zijn. In je motivatiebrief zul je vertellen waarom jij de geschikte persoon bent voor de baan. Lees je goed in, in de vacature zodat je precies weet welke skills het bedrijf graag zou willen zien en je daarop kunt inspelen. Als je op gesprek wordt uitgenodigd zul je vragen worden gesteld over jezelf om te kijken of jij een match bent voor de baan, maar ook voor het bedrijf. Bereid dus van tevoren al wat mogelijke vragen voor, zoals 3 kwaliteiten en 3 verbeterpunten die jij hebt.

Start nu met zoeken naar een werkstudent functie!

Naast de voordelen werkstudent zal werkervaring opdoen als student extra tijd kosten. Stel voor jezelf duidelijk op wat je zou willen bereiken met de bijbaan en wat voor soort werk je zou willen verrichten. Studeren en werken tegelijk kan zwaar zijn, dus zoek een baan waar, naast dat je veel leert, je het ook leuk kunt hebben. Bekijk onze vacatures voor de beste bijbanen die jouw studie en werk combineren!