Een sollicitatie voor een consultancy bijbaan? Dit is waar ze op letten!

Het proces voor een consultancy sollicitatie voor een bijbaan of werkstudentschap kan overweldigend zijn, vooral als je nog nooit eerder hebt gesolliciteerd. Als HBO/WO student wil je natuurlijk zo goed mogelijk overkomen en de beste kans maken op de baan. In deze blog helpen we je met gouden tips en adviezen voor een sollicitatiegesprek om het sollicitatieproces zo vlot mogelijk te laten verlopen en zo goed mogelijk over te komen. 

Je CV

Voordat je op sollicitatiegesprek mag komen moet je eerst je CV insturen. Om je CV te maken voor een sollicitatiegesprek, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Hieronder staan een aantal tips:

 1. Zorg voor een heldere en overzichtelijke lay-out: gebruik een duidelijke en overzichtelijke opmaak, zoals een duidelijk lettertype en ruimte tussen de verschillende onderdelen van je cv.
 2. Maak het specifiek voor de functie: Zorg ervoor dat je cv specifiek is afgestemd op de functie waar je solliciteert. Benadruk de ervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de functie en zorg dat deze goed zichtbaar zijn op je cv
 3. Houd het kort en bondig: Een cv moet kort en bondig zijn. Probeer het beperken tot twee pagina’s en benadruk alleen de belangrijkste informatie.
 4. Geef betekenisvolle knoppen: gebruik betekenisvolle knoppen en onderschriften om de verschillende onderdelen van je cv te onderscheiden en te benadrukken.
 5. Controleer op fouten: maak een grondige controle op grammaticale en spellingsfouten voordat je je cv verzendt. Een cv met fouten geeft een slechte indruk en laat zien dat je niet nauwkeurig bent. 
 6. Zorg voor een uniforme stijl: zorg ervoor dat de stijl van je cv uniform is, zowel in opmaak als in taalgebruik. Dit zorgt voor een professionele uitstraling. 

Het consultancy sollicitatie gesprek

Als je eenmaal wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Bedrijven in de consultancybranche zijn op zoek naar kandidaten met uitstekende communicatieve vaardigheden, analytisch vermogen en het vermogen om complexe problemen op te lossen. Om je voor te bereiden op een sollicitatie bij een consultancy bedrijf, is het handig om te weten welke sollicitatievragen je kunt verwachten en hoe je deze het beste kunt beantwoorden. Hieronder worden vier veel voorkomende sollicitatievragen besproken. 

1. Vertel eens iets over jezelf?

Dit is een veelgestelde vraag tijdens sollicitatiegesprekken, en is vaak de openingsvraag van het gesprek. Het is belangrijk om een heldere en bondige introductie te geven van jezelf, je opleiding en ervaring. Probeer ook aan te geven wat je drijfveren zijn en waarom je geïnteresseerd bent in een baan bij dit bedrijf.

2. Waarom wil je werken bij ons bedrijf?

Deze vraag is belangrijk omdat het consultancy bedrijf wil zien of je specifiek geïnteresseerd bent in hun bedrijf of gewoon op zoek bent naar een baan in de consultancy branche. Zorg ervoor dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en weet waarom je specifiek geïnteresseerd bent in een baan bij dit bedrijf.

3. Vertel eens over een complex probleem dat je hebt opgelost?

Consultancy bedrijven zijn op zoek naar mensen met sterk analytisch vermogen en het vermogen om complexe problemen op te lossen. Geef hier een concreet voorbeeld van een probleem dat je in het verleden hebt opgelost en hoe je dit hebt aangepakt. Zorg ervoor dat je aantoont dat je creatief en oplossingsgericht denkt.

4. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Deze vraag is belangrijk om te zien of je ambitieus bent en bereid bent om te groeien en te blijven ontwikkelen binnen het bedrijf. Probeer een heldere visie te geven van waar je jezelf over vijf jaar ziet, zowel professioneel als persoonlijk. Laat zien dat je vastberaden bent om je doelen te bereiken en dat je bewust bezig bent met je eigen ontwikkeling en groei. Het is ook belangrijk om aan te geven dat je bereid bent om bij te dragen aan het succes van het bedrijf en dat je een teamspeler bent. 

Als laatste zijn hebben we nog een aantal gouden tips om zo voorbereid mogelijk aan een consultancy sollicitatieproces te beginnen. 

Gouden tips voor een consultancy sollicitatie: 

 1. Ken je sector: zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en trends in de consultancy sector waarin je solliciteert. 
 2. Laat je probleemoplossende vaardigheden zien: consultancy bedrijven zoeken vaak naar studenten die goed kunnen denken en snel en efficiënt problemen kunnen oplossen. Laat tijdens het sollicitatiegesprek zien dat jij deze vaardigheden bezit. 
 3. Wees commercieel ingesteld: consultancy bedrijven richten zich op het helpen van bedrijven om beter te presteren en meer winst te maken. Laat zien dat je begrijpt wat er nodig is om succesvol te zijn in deze branche. 
 4. Ken het bedrijf en hun werkwijze: doe onderzoek naar het bedrijf en leer meer over hun werkwijze en filosofie. Laat tijdens de sollicitatie voor consultant zien dat je weet hoe het bedrijf werkt en hoe jij daarin past als werkstudent consultancy. 
 5. Ben kritisch: consultancy bedrijven waarden mensen die kritisch kunnen nadenken en nieuwe oplossingen kunnen aandragen. Laat zien dat je in staat bent om creatieve en vernieuwende ideeën te ontwikkelen en deze aan te dragen. 
 6. Laat je communicatieve vaardigheden zien: de bedrijven vereisen vaak goede communicatieve vaardigheden om succesvol te kunnen werken met klanten en andere stakeholders. Laat tijdens de consultancy sollicitatie zien dat je sterk bent in communiceren en samenwerken. 

Start nu met solliciteren!

De beste consultancy bijbaan vinden kan tijd kosten, zeker als je nog weinig ervaring hebt met consultancy sollicitaties. Begin dus zo snel mogelijk met solliciteren en oefenen. Zoek goed uit welke bedrijven bij jou passen en in welke consultancy sector je wilt werken. Benieuwd naar wat voor bedrijven er allemaal zijn? Bekijk onze bedrijvenpagina om een idee te krijgen. Werken naast je opleiding kan zwaar zijn, dus zoek een baan waar, naast dat je veel leert, je het ook leuk kunt hebben. Bekijk onze vacatures voor de beste bijbanen voor studenten! Meer geïnteresseerd in een werkstudentschap? Bekijk dan onze werkstudentschap pagina voor meer informatie!