10 tips bij het voorbereiden van je sollicitatie

Een sollicitatiegesprek kan een spannende ervaring zijn, vooral als je niet veel ervaring hebt of niet weet wat je kunt verwachten. Maar met een beetje voorbereiding kun je je kansen vergroten om de sollicitatie tot een succes te maken en de baan die jij graag wilt hebben binnen te halen. Hier zijn de 10 gouden tips om je voor te bereiden op een sollicitatie:

1. Onderzoek het bedrijf

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek is onderzoek doen naar het bedrijf. Zorg ervoor dat je weet wat het bedrijf doet, welke producten of diensten ze aanbieden en wat hun missie en visie zijn. Dit kan je helpen om een beter begrip te krijgen van het bedrijf en hoe jij daar in past.

2. Lees de vacature goed door

Het is belangrijk om de vacaturebeschrijving zorgvuldig door te lezen, zodat je een goed begrip hebt van de vereisten en verantwoordelijkheden van de functie. Dit kan je helpen om je eigen ervaringen en vaardigheden te matchen met de functie, zodat je tijdens het sollicitatiegesprek gericht kunt praten over hoe je in staat bent om aan de vereisten van de functie te voldoen.

3. Oefen je antwoorden op veelgestelde vragen

Bepaalde vragen komen vaak voor op sollicitaties, zoals “Waarom wil je voor ons werken?” of “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”. Bereid antwoorden op deze vragen voor, zodat je zelfverzekerd en professioneel klinkt tijdens het gesprek. Bedenk ook wat voorbeelden bij jouw antwoorden, zodat je echt kan laten zien waarom dit bij jou past. Oefen dit eventueel met een vriend of familielid, zo word je hier echt comfortabel mee.

4. Zoek informatie over het sollicitatieproces 

Vraag bijvoorbeeld aan de recruiter of HR-manager wat je kunt verwachten tijdens het sollicitatieproces. Sommige sollicitaties zijn opgedeeld in meerdere delen zoals een gesprek en een business case. Als je weet dat dit het geval is, zoek dan op internet voorbeelden van business cases die aansluiten op de functie waar jij voor solliciteert. Zo ben je goed voorbereid en kun je eventuele verrassingen voorkomen.

5. Pas je CV en motivatiebrief aan

Het is belangrijk om je CV en motivatiebrief aan te passen aan de functie waar je voor solliciteert. Zorg ervoor dat je de belangrijkste vaardigheden en ervaringen die nodig zijn voor de functie benadrukt en vertelt waarom je geïnteresseerd bent in deze specifieke functie en het bedrijf. Zorg er ook voor dat je CV en motivatiebrief vrij zijn van fouten en dat je professioneel klinkt.

6. Kleed je gepast

Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet. Het hangt af waar je gaat solliciteren, maar over het algemeen is het goed om je business casual te kleden. Dit geeft niet alleen een goede eerste indruk, maar je voelt je gelijk een stuk zelfverzekerder als je er goed uitziet!

7. Wees op tijd

Een van de grootste no-go’s is te laat komen. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren aanwezig bent zodat je tijd hebt om de locatie te vinden, in te checken en even te settelen. Het is altijd beter en fijner om nog even te moeten wachten dan dat de interviewer op jou moet wachten. Zo kom je niet gestrest of gehaast aan en geef je een goede indruk.

8. Stel zelf ook vragen

Naast je goed voor te bereiden op eventuele vragen die het bedrijf kan stellen is het ook belangrijk zelf wat vragen te stellen. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en de werkgever. Bereid dus van tevoren wat vragen voor die je kan stellen. Onthoud ook de vragen die eventueel opkomen tijdens het gesprek, aan het einde zal altijd gevraagd worden of jij nog vragen hebt.

9. Wees jezelf

Het is belangrijk om authentiek te zijn tijdens het sollicitatiegesprek en jezelf te blijven. Wees eerlijk over je vaardigheden en ervaringen en laat zien hoe deze aansluiten bij de functie. Je wilt uiteindelijk ook dat je op een plek komt die echt bij je past.

10. Stuur na de sollicitatie nog een berichtje

Vaak zijn er meerdere sollicitanten voor een job. Laat na je sollicitatie nog even weten dat je het een leuk gesprek vond, dat je ze bedankt voor hun tijd en dat je uitkijkt naar hun reactie. Zo onderscheidt je je van de andere kandidaten en zorg je dat je nog blijft hangen in het hoofd van degene die het interview heeft afgenomen!

Uiteindelijk voel je je veel zelfverzekerder als je goed voorbereid bent voor een sollicitatie, deze 10 tips komen daar zeker bij van pas. Dit zorgt ervoor dat je professioneel overkomt en geeft je een grote kans om jouw droombaan te bemachtigen! Ga je solliciteren voor een bijbaan in de consultancy? Lees dan ook deze post!