Het ultieme antwoord op de vraag: ‘Waarom wil je hier graag werken?’

Wanneer je gaat solliciteren voor een nieuwe baan is de kans groot dat je de vraag krijgt: “Waarom wil je hier graag werken?”. Hoewel dit een veelvoorkomende vraag is, is het belangrijk om te begrijpen waarom werkgevers deze stellen en hoe je een antwoord kunt geven dat je onderscheidt van andere sollicitanten. In deze blog zullen we uitleggen waarom deze vraag vaak gesteld wordt, hoe je een overtuigend antwoord kunt formuleren en enkele voorbeelden geven van goede motivaties. We zullen ook een aantal handige tips delen om je te helpen deze vraag effectief te beantwoorden.

waarom wil je hier graag werken
Waarom wordt de vraag ‘Waarom wil je hier werken’ vaak gesteld?

Werkgevers stellen de vraag “Waarom wil je hier graag werken?” om verschillende redenen. Allereerst willen ze graag weten of je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie. Een kandidaat die echt gemotiveerd is en goed heeft nagedacht over waarom ze juist bij dit bedrijf willen werken, kan een waardevolle aanwinst zijn voor het team.

Daarnaast willen werkgevers graag weten of je de tijd hebt genomen om onderzoek te doen naar het bedrijf en de functie. Het laat zien dat je proactief bent en serieus bent over de mogelijkheid om voor het bedrijf te werken. Het is ook een manier om te testen of je past bij de cultuur en waarden van het bedrijf.

Het geven van een overtuigend antwoord

Om een krachtig antwoord te formuleren op de vraag “Waarom wil je hier graag werken?”, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen bij het geven van een overtuigend antwoord:

  1. Onderzoek het bedrijf: Bezoek de website van het bedrijf, lees hun missie en visie, bekijk hun producten of diensten en ontdek wat hen onderscheidt van hun concurrenten. Probeer te begrijpen waarom dit bedrijf jou aanspreekt en waarom je graag een bijdrage zou willen leveren aan hun succes. Probeer een koffietje of belletje te plannen met een werknemer van het bedrijf om meer te horen over de gang van zaken en zijn/haar ervaringen. 
  1. Bestudeer de functie: Lees de functieomschrijving grondig door en identificeer de belangrijkste verantwoordelijkheden en vereisten. Bedenk hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij deze specifieke functie en wat je kunt toevoegen aan het team. Doe ook navraag bij de recruiter voor meer details over de functie en tips voor jouw sollicitatie. 
  1. Reflecteer op je eigen motivatie: Denk na over wat je echt motiveert en wat je zoekt in een baan. Welke aspecten van het bedrijf en de functie spreken jou persoonlijk aan? Misschien ben je enthousiast over de mogelijkheid om te werken aan innovatieve projecten, het bijdragen aan een maatschappelijk doel of de kans om te groeien en je vaardigheden verder te ontwikkelen.
Voorbeelden van goede motivaties

Nu we hebben besproken hoe je je kunt voorbereiden op het beantwoorden van de vraag ‘Waarom wil je hier werken?’, laten we een paar voorbeelden zien van goede motivaties:

“Ik wil graag bij dit bedrijf werken omdat ik sterk geloof in jullie missie om duurzame oplossingen te bieden voor de samenleving. Als milieuliefhebber ben ik onder de indruk van jullie inzet voor groene technologieën en ik ben enthousiast over de mogelijkheid om mijn vaardigheden en ervaring in te zetten om een positieve impact te hebben op het milieu.”

“Jullie bedrijf heeft een geweldige reputatie als het gaat om het ondersteunen en ontwikkelen van hun werknemers. Ik ben zeer geïnteresseerd in de mogelijkheid om deel uit te maken van een team dat investeert in de groei van zijn medewerkers. Ik waardeer de focus op professionaliteit en persoonlijke ontwikkeling, en ik geloof dat deze omgeving me zal helpen mijn potentieel volledig te benutten.”

“De innovatieve cultuur van dit bedrijf spreekt me enorm aan. Ik ben altijd gefascineerd geweest door baanbrekende technologieën en jullie hebben bewezen een pionier te zijn in deze branche. Ik wil graag deel uitmaken van een team dat voortdurend streeft naar vooruitgang en de grenzen verlegt van wat mogelijk is.”

Tips om de vraag goed te beantwoorden

Tot slot, hier zijn enkele tips om je te helpen de vraag “Waarom wil je hier graag werken?” effectief te beantwoorden:

  1. Wees specifiek: Vermijd vage en algemene antwoorden. Breng specifieke aspecten van het bedrijf, de cultuur, de projecten of de waarden naar voren die jou aanspreken.
  1. Maak verbinding: Probeer een connectie te leggen tussen jouw vaardigheden, ervaring en de behoeften van het bedrijf. Laat zien hoe jouw unieke achtergrond waarde kan toevoegen aan het team.
  1. Wees authentiek: Blijf trouw aan jezelf en geef een eerlijk antwoord. Werkgevers willen graag weten wie je bent en waarom je echt geïnteresseerd bent in de functie.

Conclusie

Het beantwoorden van de vraag “Waarom wil je hier graag werken?” vereist wat voorbereiding en zelfreflectie. Door onderzoek te doen naar het bedrijf, de functie en je eigen motivaties, kun je een overtuigend antwoord formuleren dat indruk maakt op werkgevers. Wees specifiek, maak een verbinding tussen jouw vaardigheden en de behoeften van het bedrijf, en wees authentiek in je antwoord. Met deze tips ben je goed voorbereid om deze vraag te beantwoorden tijdens je volgende sollicitatiegesprek. Veel succes!

Ontdek alle vacatures op de website van deBetaStudent. Meer weten over het solliciteren? Lees dan onze blog ‘10 tips bij het voorbereiden van je sollicitatie’.